Kumpulan Saxo

Kumpulan Saxo

Kumpulan Saxo merupakan sebuah kumpulan pemuzik dan penyanyi yang aktif di Malaysia. Kumpulan ini menyampaikan lagu-lagu Melayu dan mula dikenali semenjak tahun 1988.

Kumpulan Saxo mulai dikenali ramai setelah menyertai Gagasan War Rock dan terbabit dalam album Hikayat Rok 88 pada tahun 1988.

Kumpulan Saxo sering muncul dengan penampilan ala-ala kumpulan Thrash awal 1990an dulu dengan berseluar ketat koyak rabak dan berambot mengerbang.

Album sulung Saxo berjudul Satu Perjuangan diterbitkan pada penghujung tahun 1990. Kumpulan thrash metal ini muncul dengan barisan 4 orang pemuzik iaitu Wan (vokal) Jamal (gitar) Jagger (bass) dan Adi (drum). Sebelum merakamkan album ini mereka pernah muncul dalam album kompilasi Hikayat Rok dan Pancakara Di Cakrawala terbitan BoxOffice. Kumpulan yang berasal dari Batu Gajah, Perak ini mula dicungkil bakat dalam pertandingan Bintang BoxOffice’88 terbitan Ali Bakar.

Kumpulan Saxo turut beraksi dengan kumpulan thrash underground seperti Nemesis dan lain-lain. Pada 1991, kumpulan Saxo menghasilkan album pertama berjodul “Satu Perjuangan” yang menampilkan konsep thrash metal dan sedikit elemen punk pada lagu “Tak Kalah”

Saxo berpecah kerana persefahaman antara ahlinya, di mana vokelis Saxo yaitu Wan dan Jagger pemain gitar ingin mengekalkan konsep thrash mereka, tetapi ahli yang lain inginkan lagu berentak perlahan, akhirnya Saxo pun dibubarkan pada hujung 1991. Ahli Saxo yang lain telah menubohkan Leo pada tahun 1991.

saxo.jpg image by image_027

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: